Pedro Ximénez
Víno tmavě mahagonové barvy a intenizvní vůně zejména rozinek. Velmi příjemné a charakteristické víno Pedro Ximenez s ovocnými tóny.
Na konci léta jsou hrozny PX vyzrálé do vysoké cukernatosti. Po sběru jsou rozloženy na rohože, v seschlých rozinkách josu pak koncentrované cukry, chutě i vůně. Následně jsou rozinky velmi opatrně lisovány, aby mohlo víno oxidativně zrát v amerických dubových sudech dle sysrému Solera a Criadera ve sto let starých sklepeních a to po dobu minimálně po dobu 5 let.
Hodí se k různým typům dezertů.
Podobná vína (stejný způsob výroby i použité hrozny) najdete i v nedaleké Málaze, tato vína jsou pak označována podle svého původu, tedy Málaga.
Zlatá medaile Berliner Wein Trophy 2011,
Zlatá medaile Berliner Wein Trophy 2009,
Zlatá medaile Berliner Wein Trophy 2008
Vinař | Cruz Conde |
---|---|
Země původu | Španělská vína |
Vinařská oblast | Montilla-Moriles |
Odrůda | Pedro Ximénez |
Obsah alkoholu | 15 % |
Zbytkový cukr | 378 g/l |
Obsah cukru | sladké |
Objem | 0,75 l |
Alergeny | Oxid siřičitý |