Chardonnay botrytický sběr 2005, výběr z cibéb
Jednou za několik let jsou ideální podmínky pro činnost ušlechtilé plísně botrytis cinerea, která pokryje bobulky hroznu a vegetuje na nich. Odsává z bobulky hroznu vodu a tím koncentruje jeho cukernatost, extrakt, aroma, budoucí výraz. V našem případě tohoto Chardonnay se jednalo o osmdesáti procentní pokrytí hroznu ušlechtilou plísní. Bylo sbíráno 17.listopadu a naměřená cukernatost byla 30 NM. Sytá, zlatá, jantarová barva stvrzuje vyzrálost. Hrozinky, med, vlašský ořech ve své zelené slupce macerovaný ve vinném destilátu, zemitost, minerálnost, jemná vůně ušlechtilé plísně. Olejnatost, rovněž tak extraktivnost, plnost, hutnost, lahodná nasládlost. Jde vskutku o krásný vzorek vína, který na nás působí svojí výjimečností, té se oddejme a nechme se překvapovat. Doporučujeme víno mimo jiné uschovat do archivních sklepů, protože kdoví kdy se znovu takové urodí.
Vinař | Vinařství Kovacs |
---|---|
Země původu | Moravská vína |
Vinařská oblast | Mikulovská |
Vinařská obec | Novosedly |
Viniční trať | Na Štrekách |
Obsah alkoholu | 15,4 % |
Kyseliny | 8,9 g/l |
Zbytkový cukr | 46,3 g/l |
Obsah cukru | Chardonnay |
Ročník | 2005 |
Přívlastek | výběr z cibéb |
Teplota | 11 °C |
Objem | 0,5 l |
Alergeny | Oxid siřičitý |